V Česku se ročně provede kolem 25 tisíc plastických operací. Za jeden z častých mýtů platí, že plastické operace jsou sezonní záležitostí a léto pro zkrášlující zákroky není vhodné. Podstoupení zákroku během léta ale skýtá řadu výhod – od dostupnějších termínů po klidnější průběh zotavování.

Hlavní sezóna plastických operací startuje úderem října a končí s dubnem. Ale ani letní počasí není pro plastickou operaci překážkou. „Škála prováděných zákroků se v průběhu roku na klinikách příliš nemění, plastickou operaci je možné podstoupit kdykoli během roku. Během letního období se dají podstoupit prakticky všechny typy plasticko-chirurgických zákroků. V pooperačním období je po některých zákrocích, jako je například augmentace prsou, liposukce, plastika břicha a řadě dalších, nutné nosit několik týdnů kompresní prádlo, nevystavovat operované partie slunečnímu záření a platí také zákaz koupání. To může být během letních měsíců pro některé pacienty samozřejmě složitější. Naopak pro operace víček nebo facelift je léto příznivé. Pooperační projevy jako modřiny nebo otoky jde dobře maskovat pod slunečními brýlemi nebo klobouky,“ vysvětlil Pavel Horyna, primář Medicom Clinic Praha.

Nižší počet pacientů klinik plastické chirurgie během léta s sebou ale nese zásadní výhodu – na některé zákroky, na které se v zimních měsících čeká týdny i měsíce, vás objednají bez dlouhého čekání. „Během letních měsíců, z důvodu plánovaných dovolených, klesá zájem o plastické operace o zhruba 30 procent. Tento přirozený pokles má samozřejmě vliv na časovou dostupnost jednotlivých zákroků, a tak se objednací lhůty během léta zkracují na týdny, někdy dokonce na dny,“ uvedla Martina Paulíková, ředitelka Medicom Clinic Praha.

Další výhodou, kterou skýtá podstoupení plastické operace v létě, je volnější pracovní režim u mnoha profesí. „Během letních prázdnin si lidé často berou delší dovolenou, děti jsou na táborech nebo u prarodičů a pracovní tempo bývá pomalejší – to vše nahrává klidnějšímu zotavování. I proto někteří klienti naopak letní období pro podstoupení zákroku preferují. Jedná se zejména o pedagogy, kteří mají v době letních prázdnin volno, nebo rodiče školou povinných dětí,“ vyjmenovala Martina Paulíková.

Samostatnou kategorii „letních“ pacientů představují cizinci. Za zdravotními zákroky každým rokem vycestuje do zahraničí kolem 50 milionů lidí. Do Česka se jezdí zejména za stomatologickými úkony, umělým oplodněním nebo laserovými operacemi očí. Mezi těmi nejžádanějšími jsou také zákroky z oblasti plastické chirurgie. „Zdravotní turismus je fenoménem posledních let a počet zahraničních pacientů na klinikách plastické a estetické medicíny každým rokem roste. Česká plastická chirurgie má ve světě velmi dobrou pověst a ceny zákroků jsou v porovnání s ostatními státy západní Evropy nízké – to jsou hlavní důvody, proč stále větší počet cizinců spojí svou dovolenou s návštěvou některé kliniky. Nejčastěji podstupují úpravy prsou, horních víček nebo třeba liposukci,“ uzavřel Pavel Horyna.

TZ_MC_LETO